Haglundse exostose
“Knobbel” aan de achterzijde van het hielbeen (calcaneus). Pijnklachten ontstaan vaak aan de achterzijde van de hiel door druk van schoeisel. Soms gaat dit gepaard met een bursitis (subcutane achillei / retrocalcaneale) en achillespees tendinose, ofwel een ontsteking van de bursa (zakje vocht van het lichaam dat dient als stootkussentje) en een irritatie ter hoogte van de aanhechting van de achillespees.
Behandelmethode
- schoenaanpassing door schoenmaker, uitknobbelen van schoen
- druk verdelende voorlopige vilttherapie bij ontsteking/ irritatie
- podotherapeutische zolen wanneer afwijkende voetfunctie zorgt voor extra wrijving in de schoenen
Hielspoor / bursitis calcaneï plantaris
Hielpijn door een irritatie / ontsteking van de aanhechting van de peesplaat (plantaire fascie) op het hielbeen (calcaneus) onder de voet.
Een daadwerkelijk hielspoor is alleen zichtbaar op een röntgenfoto of echo-opname. Een hielspoor zelf hoeft geen pijnklachten te geven. De pijn is veelal gelokaliseerd midden onder de hiel, uitstralend naar de voetholte of rondom de hiel en treedt op bij starten en overmatig belasten.
Behandelmethode
- advies: rust, belasting en belastbaarheid afstemmen, peesplaat met de hand of middels een (tennis)balletje masseren of rekken voor de belasting en rekken van de kuitspieren
- schoenadvies: stevig contrefort , demping ter hoogte van de hielen
- podotherapeutische zolen met correctie van de middenvoet om trekkracht op de peesplaat te verminderen en de hiel te dempen
- taping: tijdelijke optie om belasting op de peesplaat te verlagen en vetkussentje onder de hiel te drukken
- ondersteunende therapieën bij andere zorgverleners: (shock-wave, dry-needling,)
- (terug)verwijzing naar de huisarts voor verder onderzoek door een specialist in het ziekenhuis (orthopeed) (corticosteroïde injectie, gips)
Aphophysitis calcaneï / morbus sever
Onstekingsreactie / overbelasting van de apophyse (groeischijf) t.h.v. het hielbeen. Pijn bevindt zich in de hiel (calcaneus).
Komt voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar oud, tijdens en na het sporten (voetbal/hockey/basketbal/tennis). Niet te verwarren met hielspoor (volwassenen). Er is niet altijd sprake van een opvallende afwijkende voet- of enkelstand. Belastingsafhankelijk.
Behandelmethode
- rust: belasting en belastbaarheid afstemmen
- podotherapeutische zolen om de belastbaarheid te vergroten en belasting op de hiel optimaliseren, corrigeren van eventuele afwijkende voetstatiek en dynamiek
- multidisciplinaire samenwerking met bv. fysiotherapeut voor oefentherapie (rekoefeningen)
- (sport)schoenadvies