Inversietrauma
Oprekken en/of (deels) scheuren van de buitenste enkelbanden a.g.v. het naar buiten zwikken van de enkel. Deze klacht komt veel voor bij sporters en mensen met instabiele enkels (hypermobiliteit). Na deze blessure zal de enkel verminderde belastbaarheid en stabiliteit hebben en is de kans op nogmaals zwikken daardoor groter.
Behandelmethode
- podotherapeutische zolen om de enkelstabiliteit te bevorderen
- schoenadvies
- taping
- multidisciplinaire samenwerking met bv. fysiotherapeut voor oefentherapie
Sinus tarsi / lateraal subtalair impingement syndroom
Aan de buitenzijde van de enkel (voor en iets onder het buitenste rotsuitsteeksel van de enkel) bevindt zich een kleine holte tussen twee botten (talus en calcaneus). Bij een beknelling kan er een irritatie van zenuwen / bloedvaten ontstaan.
Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan die ook uitstralen naar de voorzijde van de voet. Vaak ontstaat dit door een verstapping (in-, eversie trauma) of bij belasting op onregelmatig terrein.
Behandelmethode
- schoenadvies (hoge wreefsluiting)
- ondersteunende therapie door fysiotherapeut / huisarts kan zijn: oefeningen ter bevordering van stabiliteit of injecties met corticosteroïden
- podotherapeutische zolen wanneer de beknelling ontstaat door een afwijkende voet- en/of enkelstand
Tendinopathie / tendinitis mucules tibialis posterior
Aandoening / ontsteking van de spier die ligt aan de binnenzijde van de enkel. Pijn ontstaat bij belasting onder en achter de knobbel aan de binnenzijde van de enkel, veelal door sporten of wandelen waarbij de voeten te veel naar binnen kantelen.
Behandelmethode
- podotherapeutische zolen om voetholte te ondersteunen
- aanmeten van een enkelbrace om de enkel te stabiliseren
- bij acute pijnklachten kan gedacht worden aan tapen, rust en koelen
- in ernstige gevallen kan het nodig zijn de voet en enkel in te gipsen en/of orthopedisch schoeisel aan te meten.
Achillodynie
Betreft in het algemeen een overbelasting van de achillespees. De achillespees zelf is pijnlijk bij belasten en voelt stijf bij opstarten. Kan warm en dik aanvoelen, wat betekent dat er sprake is van een ontstekingsreactie.
Ontstaat vaak door te fanatiek sporten, een abrupte/verkeerde beweging of chronische overbelasting. Een verkeerde voetafwikkeling kan de reden zijn waarom de klacht niet hersteld of blijft terug komen (recidiveren).
Behandelmethode
- rek- en strekoefeningen voor de kuitspieren om de spanning op de achillespees te reduceren
- intapen om de belastbaarheid van de achillespees te vergroten
- podotherapeutische (sport)zolen om een afwijkende voet- en/of enkelstand te normaliseren en de belasting op de achillespees te verbeteren
- doorverwijzing naar fysiotherapeut voor ondersteunende oefeningen en (massage)therapie