Podotherapie voor Risicovoeten

Bij mensen met diabetes of reuma bestaat een verhoogd risico op voetproblemen door standsafwijkingen. Hierdoor is de kans op drukplekken en een wond groter. Indien er ook sprake is van verminderde doorbloeding of zenuwbeschadigingen zal de wond slechter genezen. Daarom is het belangrijk om voeten goed te controleren en te voorkomen dat er complicaties ontstaan.

Standsafwijkingen kunnen ontstaan doordat de kleine voetspieren niet meer goed functioneren of de bewegelijkheid van de gewrichten afneemt. Bij een verminderde doorbloeding komen er minder zuurstof en voedingsstoffen in de voet waardoor de huid sneller kapotgaat. Wanneer er ongemerkt minder gevoel aanwezig is in de voeten kan dit komen door zenuwbeschadigingen, hierdoor voelt men bijvoorbeeld niet dat er een blaar gelopen is door een steentje in de schoen. Sommige mensen zijn ook vatbaarder voor bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels wat zorgt voor slechter herstel.

Om slecht genezende wonden en amputaties te voorkomen levert de podotherapeut preventieve voetzorg op verwijzing van arts of specialist. Er wordt een zorgprofiel vastgelegd en een behandelplan opgesteld. Soms is het nodig dat voeten vaker gecontroleerd en behandeld worden, hiervoor werken we samen met (medisch) pedicures. Hiernaast wordt geadviseerd om ook zelf de voeten goed te controleren en alert te zijn op wondjes die niet binnen 7 dagen genezen of tekenen van ontsteking zoals roodheid in combinatie met warmte en pus. Het is belangrijk dat dan contact wordt gezocht met de arts of podotherapeut.

Cookies

Deze website gebruikt alleen functionele cookies en slaat geen gegevens van bezoekers op.